Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

TvTv - Evenimentez Prim plan

Cerbul de Aur 2019 – la TVR. Cu Ronan Keating, Emeli Sandé și … Corina Chiriac

Ronan Keating și Emeli Sandé, dar și Corina Chiriac, Irina Rimes și Ştefan Bănică jr. sunt vedetele care susțin recitaluri în primele  trei zile ale festivalului, cele în care urmărim și evoluția concurenților și aflăm și cine sunt câștigătorii premiilor în valoare totală de 55 de mii de euro.  Specială este și ultima seară, cea dedicată folclorului, în care, alături de  cele mai mari nume ale muzicii populare, sunt și Loredana, Lidia Buble, Alexandra Ungureanu, Paula Seling  Laura Bretan, Rodica Anghelescu, Valentin Boghean.

A 19-a ediţie a Festivalului are loc  între 22 și  25 august, în Braşov, și îi aduce pe scena din Piața Sfatului, pe lângă recitalurile vedetelor invitate, pe cei 12 finaliști ai concursului internațional de interpretare, care vor cânta pentru premii de peste 55 de mii de euro. Pentru concurenții din acest an, echipa TVR a pregătit un format cu două zile de concurs, o Gală de premiere şi evenimente adiacente.
Interpreţi din zece țări sărbătoresc muzica românească pe acordurile pieselor interpretate de Smiley, Voltaj, Delia, Loredana, Andra, Laura Stoica, Doina Badea, MIHAI, Feli și Mihail:

  • Tamara (Georgia) – De la capăt (Voltaj)
  • Ralfs Eilands (Letonia) – Apa (Loredana)
  • Veronica Liberati (Italia) – Bună seara, iubite (Loredana)
  • Florin Răduță (România) – Dragostea rămâne (Andra)
  • Anna Odobescu (Rep. Moldova) – Un actor grăbit (Laura Stoica)
  • Alfie Arcuri (Australia) – Acasă (Smiley)
  • Renate (România) – Ploaia şi noi (Doina Badea)
  • Cynthia Verazie (Cipru) – Cât de frumoasă ești (M I H A I)
  • Eliza G (Italia) – Creioane colorate (Feli)
  • Syuzanna Melqonyan (Armenia) – Pe aripi de vânt (Delia)
  • Monika Marija (Lituania) – Mă ucide ea (Mihail)
  • Sara de Blue (Austria) – Ce are ea (Delia)

Concurenţii au şansa de a câştiga Marele Trofeu al Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur”, cele trei premii de pe podium și unul dintre premiile speciale, în valoare totală de peste 55 de mii de euro.
Tinerii artiști vor fi acompaniați de Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov, sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor și Andrei Tudor.

Joi 22 august

Este prima zi în care ne întâlnim cu concurenții. 

Între cele două părți muzica aduce alături două nume clasate pe primele două locuri la Eurovision România , alături de câștigătorul de anul trecut al cerbului.

Ne vom mișca pe ritmuri antrenante,  ca și în ziua care va urma, cu Zoli Toth, dar recitalul pentru care mulți vor alege să vină joi seara este cel al lui Ştefan Bănică jr. Cu 16 discuri de autor, peste 30 de videoclipuri, piese devenite hituri clasice şi mii de concerte sold out în toată ţara, Ştefan Bănică jr. revine pe scena de la Braşov, într-un recital electrizant. „Mă bucur că se continuă tradiţia Festivalului Cerbul de Aur. Mă leagă multe amintiri frumoase de Festivalul de la Braşov, fie că am avut recitaluri sau am văzut şi am ascultat artişti internaţionali la care nici nu visam, mai ales la începutul anilor ’90”, declară celebrul artist. „Anul acesta am răspuns cu mare plăcere invitaţiei de a susţine un recital. O să cânt alături de Rock’n roll band şi grupul vocal The 50’s şi sper să fie un concert de care să se bucure toate generaţiile prezente la spectacol, dar şi telespectatorii. Aşadar, s-o facem lată, încă o dată!”, încheie Ştefan.

Vineri 23 august

În cea de-a doua și ultima zi de concurs, va urca pe scenă în recital Irina Rimes.  Artista a lansat  prima trilogie muzicală „Iubiri secrete și mărturiseşte că a visat de mică să cânte la Cerbul de Aur. „Să cânt în concurs. Dar uite că viaţa a aranjat şi mai frumos, să vin în recital. Mulţumim pentru invitaţie. Promitem să facem un show de muzică original, inspirat şi interesant”, spune tânăra artistă.

Recitalul serii, primul pe o scenă din România, va fi însă cei al lui Emeli Sandé.  Artista britanică, una dintre cele mai bune voci din ultimii 10 ani din Marea Britanie. Cu peste 340 de milioane de vizualizări în mediul online, 19 milioane de single-uri vândute, dintre care trei No.1 în Marea Britanie, patru Brit Awards, autoare sau co-autoare a unor piese pentru mari artişti precum Alicia Keys, Katy Perry sau Rihanna, Emeli Sandé este printre cele mai importante şi iubite staruri ale industriei muzicale.

“My Kind Of Love”, “Next to Me”, “Read All About It”, “Beneath you’re Beautiful” sunt câteva dintre hiturile care s-au auzit pe radiourile din întreaga lume şi cu care Emeli a cucerit definitiv inimile şi… urechile ascultătorilor.

Ascensiunea sa artistică a început în 2009, când a lansat, alături de rapper-ul Chipmunk, “Diamond Rings”, piesă ce a intrat direct în Top 10 UK Singles Chart.

Albumul de debut, “Our Version of Events”, lansat în 2012, a ajuns numărul unu în Regatul Unit la scurt timp de la lansare, doborând în acelaşi timp şi un record deţinut timp de 50 de ani de The Beatles pentru cele mai multe săptămâni în Top 10. De asemenea, a primit 7 discuri de platină în Marea Britanie şi Irlanda, fiind cel mai bine vândut album în 2012 şi 2013. Anul 2012 a fost unul fabulos pentru Emeli, care a cântat în faţa a 80.000 de spectatori şi a miliarde de telespectatori, la ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra.

După o perioadă de căutări şi redescoperire personală, Emeli revine în atenţia publicului cu “Long Live the Angels”, album pentru care a primit cel mai recent Brit Awards, în 2017. În următorul an, Casa Regală Britanică o decorează cu MBE pentru servicii aduse muzicii. În acest an, la scurt timp după recitalul de la Braşov, renumita artistă îşi va lansa cel de-al treilea album – “Real Life”, pe care este şi single-ul “Extraordinary Being”, inclus pe coloana sonoră a filmului “X-Men: Dark Pheonix”.

Sâmbătă 24 august

Este Seara de Gală, în care vom cunoaște premianții și seara recitalului Ronan Keating, dar nu estea acesta singura surpriză.

În urmă cu 40 de ani, „Eu sunt Corina!”, un spectacol de televiziune produs de regretatul Tudor Vornicu, alături de echipa sa, devenea show-ul care aducea culoare în casele românilor. Vedeta spectacolului, filmat în Studiul 1 al Televiziunii Române, era evident  Corina Chiriac, iar invitat special, Gheorghe Zamfir, artist care în 1979 deja cunoscuse faima internaţională.
Ca o surpriză,“Eu sunt Corina!” este singura înregistrare în care publicul îl vede pe maestrul Gheorghe Zamfir cu o improvizaţie vocală de excepţie, pe lângă nai şi acordeon. În același an, la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune de la Montreux, “Eu sunt Corina!” obţinea premiul special al juriului.
Televiziunea Română va aniversa sâmbătă momentul pe scena Cerbului de Aur, cu un spectacol susţinut de îndrăgita artistă Corina Chiriac, solistă care a rămas o favorită a publicului de muzică ușoară din anii ’70 şi până în prezent.

Sâmbătă  va fi și seara în care  hiturile lui Ronan Keating,  inclusive “When You Say Nothing at All” şi “If Tomorrow Never Comes”, vor răsuna pe scena din Piaţa Sfatului. Starul irlandez  a vândut zeci de milioane de albume ca artist solo şi membru al celebrei trupe Boyzone.

Cântăreţ, compozitor, jurat şi vocal coach la talent show-uri, Ronan Keating are o carieră impresionantă. A fost lider al trupei Boyzone cu care a lansat şapte albume de studio şi numeroase hituri şi a vândut 25 de milioane de albume.

În 2000 începe cariera solo, lansând nu mai puţin de zece albume, vândute în 20.000 de milioane de exemplare. Single-ul său “When You Say Nothing at All” de pe coloana sonoră a filmului “Notting Hill” a făcut înconjurul lumii şi a ajuns No.1 în topurile din mai multe ţări. În Australia este cunoscut şi ca jurat al emisiunilor X Factor şi All Together Now şi vocal coach pentru talent show-ului The Voice (2016).

Duminică 25 august

Tradiționalul Spectacol folcloric va reuni muzica populară tradiţională românească , dar și prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical. Un spectacol cu muzică lăutărească, folclor reinterpretat şi un omagiu, în premieră, adus sunetelor lumii.

A fost o dată ca niciodată… aşa începe orice poveste fascinantă, cum este şi cea a muzicii lăutăreşti. Duminică, 25 august, în ultima seară a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2019, peste 100 dintre cei mai apreciaţi artişti aduc momente în premieră. Tradiţionala seară de folclor, realizată şi prezentată de Iuliana Tudor, debutează cu vechi cântece ale lăutarilor, iar apoi, firesc şi armonios, muzica populară se va împleti cu limbajul muzical modern, dând naştere unui show total şi inedit.
Pe scenă, de la ora 21.00, vor urca cele mai mari nume ale muzicii populare: Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Nea Dudu, Taraful de la Mîrsa + Nea Vasile, Floarea Calotă, Iulia Mihai + Taraful de la Clejani, Raluca Radu, Mihai Teacă, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ion Ghiţulescu ne vor aminti şi încânta cu melodii celebre: „Anii mei și tinereţea”, „La calul bălan”, „Am crescut băieți și fete”, „Scoate calul, pune șaua” etc.
Invitat special, Emy Drăgoi, celebrul acordeonist recunoscut internaţional, supranumit „Regele jazzului la acordeon”. Seara de folclor va avea trei părţi, iar acompaniamentul va fi asigurat şi anul acesta de Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, dirijor maestrul Nicolae Botgros.
Nu vor lipsi surprizele: vom face o reverenţă în faţa marii artiste a generaţiei de aur a muzicii lăutăreşti, Gabi Luncă. Aproape o jumătate de secol ne-a bucurat cu muzica sa, iar acum, la mulţi ani de la retragere, Gabi Luncă va cânta din nou în direct la Televiziunea Română.

Folclorul păşeşte în modernitate în cea de-a doua parte a spectacolului, iar teme populare cunoscute vor fi reinterpretate şi reorchestrate. Loredana şi trupa Agurida susţin un recital extraordinar, cu sprijinul Orchestrei „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Lidia Buble, la prima sa apariţie pe scena prestigiosului festival, a pregătit un show inedit, iar Alexandra Ungureanu, artista care a reprezentat România pe scena Cerbului de Aur în anul 2003, aduce o nouă energie unor piese tradiţionale. Variante unice ale unor partituri populare sunt prezentate şi de Ionuţ Ungureanu, alături de Provincialii.
Seara va ajunge la final, alături de maestrul Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi, cu show-ul “Zbor de Ciocârlie”, un concept original al Proiect K1 despre mitul creatorului. Paula Seling  Laura Bretan, Rodica Anghelescu, Valentin Boghean şi trupa sa vor aduce alături de maestrul Gheorghe Zamfir un omagiu muzicii şi sunetelor lumii.

Scena

Artiştii prezenţi la Cerbul de Aur 2019, concurenţi sau invitaţi, vor urca pe o scenă de 800 m2, cu 400 m2 ecrane de LED – echivalentul a 1.000 de televizoare! – şi cu peste 50.000 de piese demontabile de scenotehnică. O scenă cu un concept clasic, pentru un eveniment cu clasă şi de tradiţie cum e Cerbul de Aur, dar care se poate transforma rapid pentru a fi în ton cu show-ul fiecărui artist în parte.

„Sunt mândru să lucrez din nou la acest amplu proiect, care e mereu o provocare pentru mine. Dacă anul trecut ediţia jubiliară a Cerbului de Aur s-a desfăşurat pe o scenă impresionantă, în acest an vrem să surprindem din nou spectatorii din Braşov şi telespectatorii din faţa micilor ecrane”, promite arhitectul Petre Ţalea, cel care semnează scenografia Festivalului..

Orchestra

Sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor şi Andrei Tudor, Big Band-ul Radio şi 30 de membri ai Orchestrei Operei din Brașov vor acompania finaliştii ediţiei şi pe artiştii care vor susţine momente speciale pe scena Cerbului.
Aproape 50 de instrumentişti formează orchestra Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2019, Big Band-ul Radio fiind cea mai cunoscută şi longevivă orchestră profesionistă din România.

Organizatorii continuă astfel tradiţia începută în 1968, ca finaliştii să concureze pe scena festivalului alături de orchestră. Şi, tot o continuare a tradiţiei este şi prezenţa Big Band-ului Radio, după ce la prima ediţie, Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă atunci de Sile Dinicu, a fost cea care acompania artiştii.

Prezentatorii

Eda Marcus şi Elvin Dandel prezintă Cerbul de Aur 2019.
Dacă Eda, îndrăgita prezentatoare a Televiziunii Române, este pentru prima dată pe scena de la Braşov, Elvin revine în Piaţa Sfatului după ce, în 1996, a fost unul dintre artiştii invitaţi, iar în 2008 a prezentat Festivalul, alături de Alina Sorescu şi Ruxandra Gheorghe.
Eda părăseşte temporar pupitrul Ştirilor sportive TVR pentru a trăi emoţiile Cerbului şi a fi acolo unde a visat mereu să ajungă. „Anul acesta îmi voi serba ziua de naştere în cel mai frumos mod cu putinţă: pe scena Cerbului de Aur!”, mărturiseşte Eda.

Elvin Dandel a preluat ştafeta de la tatăl său, Ricky Dandel.
„Sunt foarte fericit să fiu pentru a doua oară  pe scena Festivalului în calitate de prezentator, să simt de aproape pulsul acestui eveniment de tradiție”, declară Elvin, care își amintește și de prima sa apariție la Cerb, în 1996. „Aveam 15 ani şi am interpretat alături de tatăl meu cunoscuta „Perinița“, într-o prelucrare techno, aranjament care mi-a aparținut, show-ul nostru fiind chiar în deschiderea recitalului lui Tom Jones”, spune tânărul Dandel.

Evenimentul va fi transmis video în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română.

Sursă informații și fotografii: TVR.

Articolul este actualizat pe parcursul evenimentului., inclusiv cu înregistrări video din transmisiuni.

Mai multe detalii pe site-ul evenimentului.
Vezi cum a fost ediția aniversară din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE