inforadiotv.ro devine radio-tv.ro

Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

iSTORYRadioz Prim plan

Cornel Chiriac şi “Metronom” – simboluri ale unei generaţii

Se împlinesc astăzi opt decenii de la nașterea unui realizator de radio emblematic pentru generațiile anilor ‘60 –‘70. Cornel Chiriac  venea pe lume în Uspenca, în județul interbelic Cetatea-Albă din  Basarabia (teritoriu care aparține astăzi Ucrainei). Liceul l-a făcut însă în Pitești și încă din adolescență dovedește o pasiune pentru jazz, strângând toate informațiile posibile despre reprezentanții acestui gen și ascultând melodii pe unde putea. Scrie articole de presă precum și texte pentru coperțile discurilor de vinil din colecția „Jazz – Electrecord”.

Debutează la Radio în 1963, cu emisiunea „Jazz de ieri și de azi”, devenită ulterior „Jazz magazin”.

În 1965 publică în revista „Secolul XX” un articol despre jazz, iar un an mai târziu se ocupă de prefața cărții „Viața mea la New Orleans” a lui Louis Armstrong. Mare iubitor al acestui gen, membru fondator al „Federației europene de jazz”, copiază  discuri întregi pe benzi și le aranjează în arhiva Radiodifuziunii. „Toată bandoteca radio este scrisă și pusă de mâna lui Cornel Chiriac”, povestea peste ani  Aurel Gherghel. Tot Chiriac este cel care se implică, în 1969, în organizarea și mediatizarea primului festival național de jazz din țară, cel de la Ploiești.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Cornel-Chiriac-1.jpg

Într-o noapte din 1967 reușește să asculte toată discografia Beatles apărută până atunci, adusă în țară de Camil Petrescu jr., care își amintea că a  doua zi dimineață l-a găsit dormind pe mașina de scris. Descoperind gustul pentru rock, începând din 10 iulie 1967 Cornel Chiriac realizează la Radio România cea mai populară emisiune de muzică de atunci, intitulată „Metronom”. În colaborare cu Geo Limbășanu, prezenta ascultătorilor informații la zi din sfera genurilor pop, rock sau jazz. Au fost difuzate melodii ale unor formații ori interpreți precum Beatles, Cream, Jimi Hendrix, Bob Dylan sau Joan Baez. Uneori se întâmpla ca anumite albume să fie prezentate publicului la doar două-trei zile de la apariția lor în Statele Unite.

Ca producător, sprijină  în special formațiile Phoenix și Sideral. Cu cei de la Phoenix realizează importante înregistrări în studioul Radio România prin 1968-1969.

La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei (21 august 1968) difuzează  pe post balada lui Mircea Florian numită “Vocea oilor”, iar mai târziu melodia „Back in the USSR” a formației Beatles, demersuri care duc în final, în 1969, la desființarea emisiunii „Metronom” de la radioul naţional.

În 1969 Cornel Chirac face demersuri pentru a-i aduce pe cei de la Phoenix  la Festivalul de la Brașov, reușind să îi includă în program. Între timp, membrii Phoenix erau cazați la Hotelul Nord din București pentru a fi vizionați de cenzură. În timpul desfășurării festivalului, Chiriac vine la București cu vestea proastă a anulării concertului, dar se reîntoarce la Brașov în speranța rezolvării problemei in extremis. Nereușind să convingă organizatorii, ca protest, se închide în camera sa de la hotelul ”Aro” și … dă foc la draperiilor. Personalul hotelului și pompierii sparg ușa pentru a stinge incendiul, dar Cornel Chiriac reușește să dispară în învălmășeală, având la el doar benzile cu melodiile Phoenix.

Peste câteva zile reușește să treacă granița în Austria cu ajutorul unei invitații falsificate primită în timpul festivalului de la Brașov. Ajunge într-un lagăr de refugiați, unde e descoperit de Noël Bernard, director al departamentului românesc al postului Radio Europa Liberă, care îl ajută apoi să-și continue emisiunea pe unde scurte.


Pe la începutul anilor  ‘70, când în studiourile Europei Libere de la Munchen a avut loc o defecțiune tehnică, a fost chemat împreună cu Radu Teodor să-i țină pe ascultători „în priză”pentru mai multe ore. Emisiunea   insolită care a rezultat poate fi ascultată aici.

La 4 martie 1975, înainte de miezul nopții, Cornel Chiriac este înjunghiat lângă mașina sa, într-o parcare din München. Primul suspect arestat a fost Mario Gropp, un tânăr de 17 ani, ultima persoană văzută alături de Chiriac în acea seară. Gropp a fost găsit vinovat și condamnat la 8 ani de închisoare. În țară s-a vorbit despre un asasinat politic, dus la îndeplinire de către Securitate.
Corpul lui Cornel Chiriac este incinerat la München, iar mama lui aduce cenușa în țară. Este îngropat în Cimitirul Reînvierea din București.

Dispariția sa a fost primită cu amărăciune la București, după cum își amintesc jurnaliștii. Alexandru Sipa a organizat o serată la Clubul de jazz din Brașov, in memoriam.
Peste ani, Andrei Partoș lansa revista ””Metronom”. În iulie 1992, la Râmnicu Vâlcea, ca omagiu pentru ceea ce a reprezentat, pentru generația anilor ’70, Cornel Chiriac, dar si pentru ce a însemnat emisiunea sa, începe să emită, pe 89 MHz, Radio Metronom, prima emisiune fiind chiar una dedicată lui Cornel Chiriac.
În februarie 1995, la Ploiești, era inaugurat Clubul de Jazz “Cornel Chiriac, iar în iunie 2012, Consiliul local  Pitești hotăra ca o stradă a orașului în care și-a făcut liceul  să-i poarte numele

Surse proprii, dar și wikipedia.org și europalibera.ro www.cornel-chiriac.org

Sursă foto: https://www.facebook.com/metronom.cornel.chiriac/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE