Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

iSTORYPrograme RadioRadioz Prim plan

De Ziua Națională a Radioului România Cultural și radiourile private vorbesc pe aceeași voce. Concert aniversar

Pe 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, a fost difuzată prima emisiune radiofonică din țara noastră, cu anunțul „Alo, alo, aici Radio București!” În același an, dirijorul și compozitorul Mihail Jora a înființat Orchestra Radio, astăzi Orchestra Națională Radio, ansamblu ce sărbătorește așadar aceeași frumoasă vârstă. În mod tradițional, în fiecare an, ansamblul Radio România propune publicului un concert aniversar.

În 2024, de Ziua Națională a RadiouluiRadio România Cultural are musafiri de la radiourile private. La emisiunea Orașul vorbește vor fi invitați Bogdan Șerban, de la Radio GuerillaMihaela Dedeoglu, moderatoare de emisiuni culturale la RFI, și binecunoscuta Liana Stanciu, de la Magic FM.

Cei trei vor vorbi cu Daria Ghiu despre pasiunea lor comună, radioul, despre evoluția și viitorul lui, dar și despre lucruri care țin de cariera lor de oameni de radio, precum: ce înseamnă să fii jurnalist de radio, dacă s-au simțit sau nu dezavantajați de faptul că ascultătorii le știu doar vocea și nu îi recunosc întotdeauna pe stradă, întâmplări inedite din viața de prezentator. De asemenea, vor vorbi și despre rolul și substanța informațiilor culturale, despre felul în care sunt ele receptate de un public din ce în ce mai orientat spre comercial, dar și despre cum se fidelizează ascultătorii de radio.

„Concurența este necesară pentru a oferi publicului produse premium. Radioul și televiziunea trebuie să înțeleagă faptul că singura armă împotriva streamingului este calitatea. De aceea, suntem încântați că, pentru prima dată în istoria radioului din România, RRC invită la aceeași masă oameni care luptă pentru a cuceri același segment de public, din păcate nu foarte numeros. Le mulțumim colegilor de la radiourile care au acceptat invitația noastră, înțelegând din gestul lor, preocuparea comună pentru convingerea oamenilor de a crede în continuare în FM” – Radu Croitoru, manager RRC.

În mod excepțional, pe 1 noiembrie, emisiunea Orașul vorbește începe la ora 10:00.

Discuția oamenilor de radio va fi precedată de părerile ascultătorilor, care sunt invitați să transmită, pe adresa emisiunii, încă din zilele premergătoare, mesaje în care să vorbească despre relația lor cu radioul, despre ce și-ar mai dori să asculte și cum văd viitorul acestuia.

Dimineața de 1 noiembrie va fi, de asemenea, una specială. La Dimineața Crossover, de la ora 7:00Maria Balabaș și George Gîlea vor reaminti ultimii 10 ani ai Radio România Cultural. Cum sunau emisiunile și cum s-au transformat ele? Vor fi amintite proiecte speciale pe care le-a avut RRC-ul, cum ar fi StoryMania. Apoi, va fi adus în discuție felul în care au prins contur proiectele mai recente, legate de evenimentele din ultimii ani, precum: Raised to Be Free, Monica Lovinescu 100, Veneticii și Arhechipuri.

Pe tot parcursul zilei, Radio România Cultural va fi alături de celelalte posturi ale Radiodifuziunii Române care, cu o voce comună, puternică și actuală, vor sărbători cu mândrie cei 96 de ani de emisie neîntreruptă.

De la ora 19:00,  la Sala Radio începe Concertul aniversar derulat sub bagheta apreciatului dirijor Cristian Mandeal.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura academică festivă semnată de Brahms și compusă cu prilejul primirii titlului onorific de doctor, acordat de Universitatea din Breslau (Polonia), lucrare pe care el însuși a dirijat-o la ceremonia organizată de prestigioasa instituție de învățământ. Veți asculta apoi Concertul pentru harpă și orchestră de Paul Constantinescu, în interpretarea solistică a Mariei Bîldea.

Evenimentul se va încheia cu celebra Simfonie a 5-a – Simfonia Destinului, semnată de Beethoven. Lucrarea cuprinde cea mai celebră deschidere din istoria muzicii (creată din patru note) și este una dintre cele mai des cântate simfonii în lume. Premiera a avut loc pe 22 decembrie 1808 la Viena, sub bagheta lui Beethoven însuși.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte fiindu-i dedicate. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii George Enescu (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte. A fost director artistic pentru Northern Israelian Orchestra – Haifa şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian, dirijor permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento, dirijor invitat al Orchestrei Hallé din Manchester – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă a ansamblului, al Filarmonicilor din Copenhaga și din Belgrad.

Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Conservatorul din Salonic, iar în 1992 la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri în Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, S.U.A. și a interpretat muzica creată de Vanghelis pentru filmul Alexander (regizor: Oliver Stone). A cântat mai multe partituri în premieră absolută, creații ce i-au fost dedicate de compozitori ca Theodore Antoniu, Giorgos Chatzimichelakis și Dan Dediu.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Sursă informații: comunicate Radio România 
Foto: Staţia Băneasa, cu un emiţător de 12 kW; vizita lui Mihai, Voievod de Alba Iulia, Radiofonia 1932  (rador.ro via romania-actualitati.ro)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE