Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

Programe TvRecomandări TvTvz Prim plan

La Pro Tv ”Anii de sâmbătă seara” ne reamintesc de chefurile studențești ale anilor ’80

Un serial de comedie creat de Nae Caranfil în regia lui Dragos Buliga despre viața și aventurile unor tineri studenți în ultimul deceniu al comunismului în Romania. Debutează la Pro Tv sâmbătă 29 decembrie, de la ora 22:00.
O poveste personală, despre prieteni, dragoste și rost în viață, spusă cu umor, nostalgie și candoare, inspirată chiar din perioada de studenție a autorului, despre o lume care nu mai există, o lume fără internet și mobil, fără libertate și fără viitor, dar cu aceeași sete de viață. O poveste despre generația tinerilor care au ieșit în stradă în decembrie ’89 .

Nae Caranfil: “Anii de sâmbătă seara înșiruie, într-o formulă de comedie inteligentă, în 12 episoade, tot atâtea chefuri studențești din anii 80, ultimul deceniu al dictaturii ceaușiste. Am pornit de la premiza că regimul coercitiv al acelor ani a dezvoltat în rândul tineretului de atunci o formă de revoltă insolită: distracția ca protest anti-sistem.

În absența filmelor, a programelor TV, a muzicii “străine” sau a unor reale perspective profesionale, tinerii acelor ani socializau în spații improprii sau neconvenționale, dar cu o frenezie și o defulare de vitalitate pe care cluburile “de fițe” din ziua de azi nu le cunosc. Spațiul care adună toate aceste energii este, în propunerea mea, un cămin studențesc. Dar unul mai special nu acele “campusuri socialiste” ce îngrămădeau, ca într-un un stup de albine, mii de politehniști.

E vorba de un spațiu mai redus ca dimensiuni, un imobil de început de secol XX ce primește funcția de “Cămin al Facultăților de Arte din București”. Aici, studenți la Arte Plastice, Conservator, Litere, Teatru, Film sau Arhitectură, proveniți din diverse regiuni ale țarii, își desfășoară o viață privată “la comun” și visează la cariere strălucite și recunoaștere internațională. Ei sunt “pensionarii”. Pe lângă ei roiesc diverși bucureșteni, în general colegi de an cu primii, în căutarea unui mod de a-și petrece sâmbătă seara altfel decât stând acasă, claustrați într-un oraș care trage heblul peste tot ce ar putea însemna bună dispoziție.

În episodul pilot, care se petrece în 1980, Ovidiu, student anul I Filologie (același Ovidiu Gorea, personajul principal din Filantropica, cu aproape doua decenii mai devreme) este invitat pentru prima dată la un chef în “clubul”  căminului Facultăților de Arte.
Ovidiu face cunoștință cu personajele ce vor popula cea mai mare parte a serialului. De la el află Alex (un fel de leader al grupului, student la arhitectură) de existența în București a unui bișnitar care are la vânzare proaspătul album Pink Floyd “The Wall” primul adus în țară, se pare.
Obsesia lui Alex de a asculta discul în aceeași noapte contaminează și restul grupului, dar cu toate eforturile, banii necesari nu se strâng. S-ar putea oferi ceva la schimb, dar ce? Cineva are o idee: dacă s-ar auto-oferi una din colegele lor, o fată? De preferință cea mai sexy. Valentina trebuie convinsă să se “sacrifice pentru “interesul colectiv”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE