Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

iSTORYRadioz Prim plan

Andrei Gheorghe a plecat dintre noi. ”Noapte bună, națiune!”

”Salutare națiune!”. Un om de radio emblematic pentru generația (Pro?!) a anilor ’90.

”Cel mai mare cadou pe care ți-l poate face un radio este libertatea. Ești tu, microfonul si ascultatorul. Nu sunt camere, nu sunt lumini, nu sunteti decat voi doi. Tu si El. Orice-i spui el te asculta, te crede, te intelege, gandeste ca tine, e audienta ta. Si precum spuneam nimic nu sta intre voi doi.”  Așa își începea articolul ”Radioul și Libertatea” pe andreigheorghe.ro, adresându-se parcă tuturor celor care ajung în fața microfonului.

Poate sunt și unii care și-amintesc mai mult de căderea lui Boc de la 2 metri într-un show Tv prezentat de el sau de ”Lanțul slăbiciunilor” sau alte prezențe de pe micul ecran. Dar Gheorghe va rămâne în primul rând un om de radio. Chiar și atunci când realiza emisiuni tv, la sfârșitul anilor ’90, își păstrase … biroul din Pro FM.

Constănțenii l-au auzit cu câțiva ani mai devreme, a fost reporter special, realizator de emisiuni și apoi director general (înainte de Revoluție, pentru trei ani, până în  1987, fusese și profesor la ţară, într-un sat din Bărăgan).

”Radio Sky, 1994-1995, number one în Constanţa. „Nimeni nu este mai bun ca noi, nimeni nu-i mai şmecher ca noi”. Făcut cu foarte mult entuziasm, ăla cu 300 de dolari, dar zero habar de radio şi de business. „Cum facem noi radio? Păi hai să punem muzica aia mişto, care ne place nouă…”.
Așa își amintește de acea perioadă, al cărei entuziasm nu a durat la nesfârșit: ”Vine Contactul, Radio Contact. Nu cred c-a durat două-trei luni până ne-au mâncat toată audienţa. Nu ne mai asculta nimeni. De ce? Pentru că făceau lucrurile corect. ”

Ce-ar fi ales totuși Gheorghe să facă zeci de ani, dacă ar fi putut? Radioul. „Midnight killer” (emisiune care a debutat la Radio Sky Constanţa), genul ăla de stare în care telefoanele vin, muzica se prelinge, jingle-urile intră, butoanele tale sunt toate sub degete, căştile sunt bine setate, vocea e bine aşezată, totul curge, îţi vin ideile, îţi vin frazele, vorbele celor care au venit se amestecă cu vorbele celor care or să vină… Tot ritmul ăsta care-ţi iese perfect îl definesc ca ritmul când noaptea, în Bucureşti, din cine ştie ce noroc, prinzi verde şi traversezi oraşul… ”

”13-14” a fost emisiunea care l-a consacrat, era altceva. Puteai intra în direct, dar nu înseamnă că și rămâneai mult timp, dacă nu avea ceva de spus. Unii s-au grăbit să-l catalogheze drept arogant, dar această atitudine a ”născut” o întrebare, care se mai aude și astăzi printre oamenii de radio: e mai importantă politețea față de cel care sună sau trebuie să primeze respectul față de cei care ascultă și nu vor să audă lucruri fără relevanță pentru tema aleasă sau fără importanță? Unde e, de fapt, ”Veriga slabă”?

”Ce a insemnat 13-14? Libertate in primul rand… […] 13-14 era locul acela in care puteai sa faci orice, oricand. Nu stiai ce muzica ai sa pui, despre ce o sa fie vorba, habar n-aveai ce se putea intampla… … nu era nimic programat.” își amintea Andrei.

Pentru a înțelege ce a însemnat pentru ascultători și pentru cei care l-au cunoscut direct, citiți ce scriu ei în aceste zile pe contul lui de facebook.
Rebelul absolut.” ”Un om cult pentru care libertatea de expresie a fost mai presus decat bunastarea materiala si care a incurajat o intreaga generatie sa puna sub semnul intrebarii autoritatea nemeritata.” ”Un patimas al gandirii inteligente, un partizan al dreptatii, chiar cu riscul de a fi uneori prea ironic, pana la acid.””Andrei Gheorghe a insemnat radio in Romania, dar n-a mai fost loc pentru el. Eu cred ca atunci a murit cu adevarat.” Da, odată cu scoaterea e pe scenă a lui Gheorghe, la sfârșitul verii lui 2016, a murit și ceva din spiritul liber al radioului.  ”Sunt om de radio și am făcut cu mare drag tot ce am făcut până acum. Sunt pe Facebook, nu dispar de tot din lume. E de ajuns. Sunt bătrân. Mi s-a reproșat asta.” spunea atunci Andrei . „There is no country for old men!“ I-a lipsit radioul în anul care a urmat, așa cum recunoștea, ca invitat, într-o emisiune de noapte, în noiembrie 2017.

Update: IN MEMORIAM. Andrei Gheorghe, prin ochii celor care l-au cunoscut

S-a născut la 14 ianuarie 1962, în Lipețk, Rusia, unde tatăl lui, originar din România, a studiat la școala de aviație. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția rusă-engleză) la Universitatea din București.
Între 1991 și 1993 a realizat mai multe emisiuni la posturile Radio Sky Constanța (1993- 1996; „Videomania”, „Vineri 13”), Pro FM București (1996-2002; „Midnight Killer” „13-14”) și „Lanțul Slăbiciunilor” la Pro TV.
În 2002 și 2003 realizează la Antena 1 emisiunea „Gheorghe” și reia emisiunea „13-14 cu Andrei”, mai întâi la Radio 21, iar apoi, în perioada 2005-2006, la Radio Total.
A realizat emisiunile „Salutare Națiune” (din 3 octombrie 2010 pe Prime în Chișinău, Republica Moldova), „Clubul de poker” (din 24 octombrie 2010 pe Prima TV în România), „Oameni și oameni” (din 13 februarie 2012 pe The Money Channel).
Mai multe despre activitatea lui (inclusiv film, muzică, apariții editoriale) găsiți pe wikipedia.

”Între fericire şi extaz, aleg extazul. Frumosul şi sublimul. Viaţa ta e frumoasă, Andrei, dar a mea, cu siguranţă, a fost sublimă. Dumnezeu ne-a poleit pe toţi cu aur, atunci, în ’89. Cam aşa a fost povestea. Şi acum începe să se cojească, a apărut tinichea, plumb… ”  constata cu tristețe acum câțiva ani.
”Sint obosit.”adăuga în septembrie 2017 ”Am fost “generația de sacrificiu” si am crezut ca după un drum lung si greu o sa ajungem intr-o poiana cu soare si flori. Dar nu a fost așa.”

În martie 2018 Andrei Gheorghe a pleacat din acestă lume spre o alta, cu ”soare și flori”. Rămâne firava speranță pe care o aduce soarele dimineții următoare. Și vocea lui, ca un ecou:
”Noapte bună, națiune!”

Sursele (pe lângă propriile informații) sunt cele spre care există linkurile: andreigheorghe.ro (inclusiv pentru fotografii), pagina de facebook, paginademedia, wikipedia .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE