Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

iSTORYPosturi RadioRadioRadio - Evenimentez Prim plan

Radio Vacanța – la 50 de ani, din nou pe FM. Povestea începea pe unde medii, în 1967

După ce anul trecut a emis exclusiv online, Radio Vacanța revine în  eter, pe frecvențele FM ale Radio Constanța.
OnLine are versiuni muzicale: Hits, Dance, Lounge și Nostalgic.

La mare sau în deltă, puteți recepționa din 3 iulie 2017, zilnic, între orele 10 și 18, programele Radio Vacanța pe 100,1 FM la Constanța și Mangalia, 90,8 FM la Eforie, 93 FM la Tulcea și 106,2 FM la Sulina (în rest fiind transmise programele Radio Constanța). Evenimentele de pe Litoral și Delta Dunării se vor regăsi în acest program, dar și pe radiovacanta.ro. Iar dacă doriți un alt stil muzical decât cel din FM aveți online încă patru versiuni: puteți opta la Radio Vacanța HITS pentru hiturile ultimilor ani, la Radio Vacanța DANCE pentru muzica petrecerilor estivale, vă puteți relaxa ascultând Radio Vacanța LOUNGE sau asculta cântecele de odinioară la Radio Vacanța NOSTALGIC.

Cei trecuți de 35-40 de ani își amintesc cu siguranță de semnalul de pe vremuri și anunțurile în mai multe limbi: „Aici Radio Vacanţa!“, „Hier Spricht Der Ferienfunk!“, „This is Radio Holidays!“, Govorit Radiostanţia Otdîh“, „Ici Radio Vacances“. Așa a început și prima transmisiune, acum o jumătate de veac, pe ritmul melodiei „Valurile Dunării“ a lui Iosif Ivanovici.

La început, postul de radio emitea din mai și până în octombrie, în limbile română, engleză, germană, franceză şi rusă. Emiţătorul AM de 4 kilowaţi (mai apoi 5) putea fi recepţionat în Delta Dunării, litoralul Mării Negre, la Galaţi, Slobozia, Călăraşi, pe frecvenţa de 1457 de kilohertzi (228 m, deci unde medii). Programele se aflau sub „jurisdicţia” Redacţiei emisiunilor pentru străinătate din cadrul Radioteleviziunii Române, iar decizia de funcţionare era reînnoită anual.

Vila 27 din Mamaia, sediu intre 1967-1978

Chiar dacă a fost creat ca instrument de propagandă pentru străinii aflaţi pe litoralul românesc, în timp misiunea sa a „degenerat”, devenind extrem de popular în rândul tuturor ascultătorilor. Primul realizator a fost … Ion Ghiţulescu, cel pe care astăzi majoritatea și-l reamintesc drept comentator sportiv.

Prin 1969 erau emise zilnic din vila 27 din Mamaia șapte ore de program (între 9-14 și 17-19) și includea, conform programului radio-tv, ”programe distractive, momente vesele interpretate de cunoscuți comici ai … microfonului, prezentări de obiective turistice, transmisii în direct, cele mai noi înregistrări de muzică ușoară și populară!” Puteau fi transmise anunțuri, informații utilitare, felicitări, mesaje personale , publicitate și muzică la cerere.

Paul Grigoriu şi Doina Caramzulescu lansau într-o emisiune specială din 1976 concursurile cu premii. Doi ani mai târziu sediul era mutat în moderna vilă nr. 1 din Mamaia, unde se află și astăzi.

În 1983 Regimul comunist interzicea concursurile şi transmisiile în direct ale Radio Vacanţa, regimul de la acea vreme considerând că se difuza prea mult divertisment, prea multă muzică străină, deci … capitalism în exces. Oricum 100,1 MHz era singura frecvență FM din banda vest pe care se emitea în România în anii  ’80, iar emiţătorul de la Eforie a fost orientat în acei ani astfel încât să fie asigurată o audiţie perfectă în … staţiunea Neptun (pentru a fi recepționat acolo de mai marii țării).

Un capitol aparte în istoria Radio Vacanța s-a scris, chiar și înainte de ’89,  la … Costinești.

Radio Vacanța Costinești se numea programul pe Andrei Partoș și colaboratorii lui îl făceau la stația de radioficare, pentru cei de pe plajă, din studioul improvizat în construcția de lângă ceas, în piața din apropierea Obeliscului. În afara programului propriu, retransmitea în anii ’90 ce era pe 100,1 MHz. ”Psihologul muzical” de acum de la Radio România Actualități își amintește că începuturile au fost în vara lui 1979, lîngă gogoşerie, în spaţiul ”mic şi lunguieţ în care încăpea un om şi un magnetofon sau cel mult două”. De acolo plecau firele către boxele de afară.

Andrei Partoș, la intrarea în Radio Vacanța Costinești

Difuzam muzică, mai comentam şi meciuri în direct – meciuri de pe plajă[…]. Paradoxal în acel an au venit să facă „specializare” la Costineşti studenţii de la „Ştefan Gheorghiu”. Viitorii jurnalişti adevăraţi ai ţării.  Făceau „practică” la un fel de „post de radio”. Nici nu se numea „Radio Vacanţa”, de fapt; noi îi spuneam aşa, ne alintam. Exista Radio Vacanţa la Mamaia, instituţionalizată. Dar „radioul” nostru nu avea nici o legătură cu ei.

Tot în acea vară Andrei Partoș a debutat la radioul național, în emisiunea „De la 1 la 3”, vorbind despre muzica din Costineşti, înconjurat împreună cu realizatorii veniți de la București  de vreo … 10 soldaţi cu mitraliere în mâini. Chiar dacă a greșit o literă-două la numele lui Ceaușescu pe care a trebui să-l spună și chiar dacă după o altă gafă a fost trimis acasă de la Costinești, avea să înceapă să colaboreze din toamna care a urmat cu redacţia de tineret a radioului, realizând reportaje și interviuri.
Radio Vacanța Costinești a fost, chiar și cu limitele impuse, o expresie a libertății acelor ani, ceea ce nu se putea face în eter. ”Dacă erai pe plajă, ascultai chiar dacă nu îţi doreai” :), își amintește Andrei, mai ales după ce au apărut zeci de stâlpi cu boxe de la Obelisc spre epavă. Au ajuns la microfon în acei ani nume sonore și azi, printre ele și … Iosif Sava, care evident a venit să vorbească despre muzica clasică prezentată la Forum. ”Prea mult zgomot”  i-a reproșat lui Andrei Partoș că trimite spre plajă, într-o discuție particulară. Vedeți aici interviul complet, dar și fotografii.
Mai aveți în minte, de exemplu, anunțurile cu întâlnirile de la Obelisc, chiar și în forma de la sfârșitul anilor ’90?

Dar să revenim la Radio Vacanța din eter, cea de după ’89…

Puțin își mai amintesc că prin vara lui 1991 (când încă găseai cu greu în magazine radiouri în bandă vestică) puteau asculta pe 100,1 MHz Radio Constanța-Costinești. Studioul era în Costinești, spre toamnă s-a mutat sus, în Forum. Prima echipă, cea de la Radio România era coordonată de Florin Helmis, mulți erau colaboratori ai programului 3 (România Tineret).  A doua echipă era cea a viitorului Pro FM (cu Adrian Sârbu în spate, lângă studioul de radio din Forum se improvizase și un studio TV, pentru Soti), printre cei care se auzeau în eter  fiind și Andi Moisescu și Cristi Dicianu. Intrau în undă alternativ, o zi o echipă, o zi cealaltă. Dacă cineva mai are înregistrări, așteptăm un semn 🙂 Memorabilă a fost, de exemplu în septembrie,  o emisiune-maraton de o noapte în care lui Florin Helmis i s-a alăturat Paul Grigoriu (venit doar pentru câteva zile la malul mării). La jumătatea lui septembrie vacanța se terminase (chiar și Vox Maris, cu Teddy Dumitrescu în acea vreme, se închisese), dar încă se mai emitea din Forum.

Odată cu sfârșitul vacanței emisia nu putea continua decât la Constanța, orașul cel mai plin de viață și în afara sezonului.  După Revoluție vila 1 a început  să fie plină de animație și în restul anului. Primul Radio din DobrogeaRadio Constanţa, a început să emită, la inițiativa unui ”grup de revoluţionari şi unor constănţeni cu vederi progresiste” în 21 ianuarie 1990, la ora 9:00. S-a transmis întâi un program zilnic de două ore, apoi s-a trecut la patru ore. Vila numărul 1 Mamaia a intrat în patrimoniul Radio România (Societăţii Române de Radiodifuziune).

Programele Radio Vacanţa, transmise vara, au fost în primii ani sub jurisdicţia Radio România Internaţional. Coordonarea a fost preluată în 1994 de către Departamentul Informaţii, Publicistică şi Sport (DIPS) al SRR. Deoarece turiştii străini pe litoralul românesc erau tot mai rari şi nu se mai justifica existenţa emisiunilor în limbi străine, Radio Vacanţa a emis din 1996 numai în limba română. O parte dintre realizatorii Radio Constanţa, cărora li s-au alăturat până în 2002 şi realizatori de la celelalte studiouri de radio regionale (”teritoriale” se numeau atunci) aveau grijă în sezonul estival de programele Radio Vacanța de pe FM 100.1, în timp ce Radio Constanţa putea fi recepționat în această perioadă numai pe unde medii. Din 1999 au fost înfiinţate subredacţii în staţiunile litoralului, iar în unele au fost implicate și studiourile regionale din țară. Mai mult, au fost difuzate și programe proprii prin stații de radioficare locale Poate cel  mai interesant a fost cea de la Radio Vacanţa Copiilor Năvodari, apărut în 2001. Programele erau realizate de către … copiii aflaţi în vacanţă, sub coordonarea cadrelor didactice, dar și a jurnaliştilor şi tehnicienilor postului.

„O fetiță de cinci ani, din Tulcea, s-a pierdut în zona umbrelelor roșii de pe plajă, iar părinții ei sunt rugați să o recupereze de la studioul Radio Vacanța!”. Ne-au rămas multora în minte anunțurile anilor ’90 cu copii pierduți pe plajă, despre care s-a scris frumos și unii își amintesc cu nostalgie pe facebook.
Pentru a fi și mai utile în astfel de situații Radio Vacanța și Radio Constanţa au inițiat proiectul „Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanţa – Brăţara de vacanţă”, care a ajuns în acestă vară la ediţia a VII-a. Voluntarii împart pe plajă brăţări pe care se pot trece elemente de identificare, cum ar fi numărul de telefon al părintelui şi numele copilului, pentru cazul în care cel mic s-ar rătăci.
(va urma)

(articolul are la bază, pe lângă sursele proprii de informare, documentarele de pe  radioconstanta.ro și radioromaniacultural.ro, la care a contribuit Rador și în care puteți citi mai multe despre Radio Vacanța și Radio Constanța)
Update 21 ianuarie 2020:
La 30 de ani de Radio Constanța citiți mai multe despre radioul public de la malul mării într-un nou articol-documentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE