Nou la Radio România Cultural: În mintea ta și Fizica gustului
În mintea ta – o serie de emisiuni provocatoare la Radio România Cultural
În mintea ta este noua serie de emisiuni de psihologie care va îmbogăți grila de toamnă a Radio România Cultural. Ana Predescu este psiholog clinician și psihoterapeut. Împreună cu invitații săi, în fiecare miercuri, de la ora 14:30, va aborda subiecte care ne marchează viața, care ne dau de gândit în fiecare zi, și care, în lipsa unor răspunsuri potrivite, pot crea stări de nesiguranță, temeri sau chiar angoase.
Noua emisiune va fi un ghid de abordare a lumii moderne, îndemnând în primul rând la introspecție, autoevaluare și moderație în relația cu ceilalți. Într-o perioadă în care pare că cel care strigă va fi singurul auzit, primul episod va chestiona chiar comunicarea asertivă, felul în care comunicarea eficientă ne ajută să ne cunoaștem mai bine gândurile, emoțiile, sentimentele, dar și să transmitem dorințele noastre celorlalți, într-o manieră diplomatică, fără a le nega drepturile. Cum să facem să rămânem autentici, iar limbajul non verbal să fie congruent cu cel verbal, cum să evităm comunicarea pasivă sau agresivă, traumele și fracturile de relație, cum să obținem atenție și validare, acestea și alte subiecte actuale sunt dezbătute într-o manieră relaxată, prietenoasă, cu multe exemple practice.
În următoarele episoade vom afla că multe probleme psihologice cauzate de agitația lumii în care trăim pot fi confundate cu probleme cardiologice, dar și că frica și anxietatea sunt emoții umane firești pe care le experimentăm cu toții și că există metode eficiente pentru a le preveni atunci când devine dificil să ne confruntăm cu ele în fiecare zi. Vor mai fi episoade despre procrastinare, atașament, divorț, parenting etc. Demersul este cu atât mai autentic, cu cât Ana Predescu invită alături de ea, pe lângă specialiști, și oameni simpli care vorbesc despre problemele lor și despre felul în care reușesc să le facă față cu ajutorul psihologului sau singuri, dar ghidați de informații și sugestii care pot fi desprinse din ampla literatură a domeniului sau din intervenții media, precum seria de emisiuni nou propusă de Radio România Cultural.
„Mă bucur foarte mult să împărtășesc din experiența mea, a clienților și colegilor mei specialiști în diverse domenii conexe, publicului care ascultă Radio România Cultural. Subiectele despre psihologie fac parte dintr-un domeniu vast despre care se vorbește mult în ultimii ani, dar cel mai important este să ne ascultăm noi pe noi, pentru că părerea fiecăruia despre noi concretizează convingerile pe care ne bazăm alegerile în viața de zi cu zi”, spune Ana Predescu.
Ana Predescu este psiholog clinician și psihoterapeut cu o vastă experiență, de peste 15 ani, specializată în expertiză psihologică judiciară. În practica sa, ea se concentrează pe o gamă largă de tulburări psihologice și emoționale, incluzând tulburările anxios-depresive, atacurile de panică, tulburările obsesiv-compulsive, de alimentație, sau de personalitate, stresul post-traumatic, având experiență de lucru în situații de criză, conflicte majore, spețe de divorț conflictual sau spețe penale. Are competențe în evaluarea psihologică și cunoașterea de sine a clientului pentru a identifica mai ușor, împreună cu acesta, care pot fi obiectivele de lucru. Abordarea sa cognitivistă include psihoeducația, unde își ghidează clienții în înțelegerea profundă a problemelor cu care se confruntă, echipându-i ulterior cu instrumentele necesare pentru a face față provocărilor zilnice.
În plus, Ana este recunoscută pentru activitatea sa de formator și supervizor, contribuind la dezvoltarea profesională a colegilor de breaslă atât prin cursuri și workshop-uri specializate, cât și în cursuri și grupuri de dezvoltare personală cu diverse teme de discuție în mediul organizațional.
Fizica gustului, un serial gastronomic al unui tânăr doctor în fizică, la Radio România Cultural
Alex Hada este, la 29 de ani, doctor în fizică și un entuziast al nutriției și al unui stil de viață echilibrat. Fizica gustului este noua serie de emisiuni savuroase și sănătoase care îl vor avea ca protagonist, la Radio România Cultural. El va aborda, în fiecare vineri, de la 14:30, subiecte legate de miturile alimentare, dar și felul în care putem evita capcanele nutriționale care apar odată cu stilul de viață modern, agitat, greu de controlat.
Alex Hada ne reamintește lucruri știute deja, dar de multe ori neglijate în fața soluțiilor simple, de moment. Vine cu argumente bine structurate, cu un discurs echilibrat și onest, care să ne facă să ne regândim obiceiurile, fără a apela la soluții drastice sau la procedee demoralizante.
Cum putem mânca sănătos cu un buget limitat, care sunt nevoile nutriționale în diferite etape ale vieții, care sunt efectele zahărului și ale alcoolului asupra nutriției și a sănătății, cum influențează stresul obiceiurile alimentare și nutriția noastră, care sunt beneficiile și riscurile postului intermitent, cum ne influențează dieta somnul, acestea vor fi câteva dintre subiectele aduse în atenția noastră.
„Suntem ceea ce mâncăm, spunea filosoful german Ludwig Feuerbach, subliniind legătura profundă dintre dietă și sănătatea noastră. Într-o lume în care alegerile alimentare devin din ce în ce mai variate, cunoașterea și înțelegerea nutrienților pe care îi consumăm este esențială pentru a trăi o viață sănătoasă și echilibrată”, spune Alex Hada, într-unul din episoadele serialului nostru radiofonic.
„Într-o lume în care tulburările de somn devin din ce în ce mai frecvente, este crucial să înțelegem rolul pe care dieta îl joacă în susținerea unui somn sănătos. Somnul este una dintre componentele esențiale ale sănătății noastre generale, la fel de important ca alimentația și exercițiul fizic. Calitatea somnului influențează direct starea noastră de bine, capacitatea de concentrare, performanța zilnică și sănătatea pe termen lung. Dietele noastre, bogate sau sărace în anumite substanțe nutritive, pot avea un impact major asupra calității și duratei somnului. Anumite alimente și băuturi pot ajuta la relaxarea corpului și la inducerea unui somn profund, în timp ce altele pot perturba ritmul natural al somnului, ducând la insomnii sau treziri frecvente în timpul nopții”, afirmă într-un alt episod.
Alex Hada este cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasiunea sa pentru sănătate și echilibru se reflectă în comunitatea impresionantă de peste 500.000 de urmăritori, cumulați pe toate platformele. Alex împărtășește rețete de mâncare sănătoasă, detalii despre stilul său de viață echilibrat și diverse trucuri de curățenie. Prin activitatea sa, el inspiră și motivează mii de oameni să adopte obiceiuri mai sănătoase și mai eficiente.
Grila de toamnă a Radio România Cultural a început pe 9 septembrie 2024.
Programul complet, cu detalii, îl găsiți aici. O parte dintre emisiunile postului le puteți asculta în secțiunea Podcast.