iSTORYPosturi RadioRadioRadio - Evenimentez4

Radio Metronom – un sfert de secol de muzică bună

Metronom este numele unei emisiuni emblematice pentru istoria radioului românesc, realizată de Cornel Chiriac la radioul național și apoi la Europa Liberă.
Din 25 iulie 1992 Radio Metronom este numele postului care a ales poarte acest nume și să difuzeze muzică de calitate.

A fost ceea ce căutam. Un nume care să ducă mai departe legenda celui care a fost mentorul nostru muzical, își amintește George Chirca. Cornel Chiriac realiza o emisiune pe care o așteptam cu sufletul la gură. Metronom era probabil cea mai aşteptată şi îndrăgită emisiune, pentru generaţia noastră, de la Europa Liberă. Ne-am străduit vreme de 25 de ani să păstram ideea unui radio de calitate şi să rămânem “verticali” chiar şi în materie de muzică.

Paradoxal poate, începuturile în radio ale celui care a lansat Radio Metronom au fost sub un alt nume: Radio… Paradox. Un post pe care l-a lansat la Râmnicu Vâlcea împreună cu John Feraru (iubitorii de rock din zonă își mai amintesc poate de grupurile Paradox sau Lotus) și care și-a început emisia în 21 mai 1991 dintr-o cameră a hotelului Gemina, având ca surse banale casetofoane (mono!). Din vara aceluiași an Paradoxul s-a mutat în … casa liftului din  Casa Tineretului, una dintre clădirile înalte de pe malul drept al Oltului. Ca orice început a fost mai mult decât interesant … dar  în noaptea dintre ani, petrecută în fața mixerului și a casetofoanelor,  George Chirca și-amintește că s-a hotărât că mai trebuie făcut un pas, către un post care să aducă frumosului oraș un radio care să rămână peste ani. Avusese deja o discuție cu Christian Mititelu, directorul BBC România, pentru retransmiterea locală a postului și o astfel de alăturare promitea mult.

La 25 iulie 1992, cu câteva minute înainte de ora 18, s-a auzit pentru prima dată pe 66,14 MHz ”Aici Radio Metronom!”. Primei retransmisii BBC la Râmnicu Vâlcea i-a urmat la ora 19 prima emisiune, dedicată lui Cornel Chiriac. Printre primele piese, chiar în acea emisiune inaugurală,  a fost “You Ain’t Seen Nothin’ Yet” cu  Bachman–Turner Overdrive. Mesajul piesei era cât se poate de corect: ascultătorii mai aveau multe de … auzit. Și-aici nu e vorba numai de muzică … pentru că în acei ani radioul era altceva … exista o foame teribilă de comunicare. Încă nu era difuzat serialul Midnight Caller, dar vâlcenii aveau prin 1992-1993 o emisiune de dialoguri de noapte în același stil. Diferența esențială era că se termina uneori dimineața, când… trebuia să înceapă matinalul.
Au apărut rapid pe lângă știri și muzică și emisiuni tematice, multe din ele interactive, în care își găseau loc și subiecte sociale sau culturale locale. Dana Baboi, Floriana Diaconescu, Ana-Maria Fliu, Matei Ghigiu, Raul Ștefurac, Alexandru Cosmescu, dar și mai tinerii Ramona Bercea, Romeo Rădulescu (care a ajuns primar acum câțiva ani!), Ionuț Gavrilă, Liviu Popescu erau printre cei puneau mult suflet în programele de atunci.  Unii dintre cei care ajungeau atunci la microfon sunt acum profesioniști apreciați în  presa locală sau  națională. Micuța Andreea Soare, care apare într-una dintre fotografiile de mai jos cu un mic banner aniversar, realiza o parte a emisiunii pentru copii. Acum este  cunoscuta soprană pe care o regăsiți pe afișele Operelor Bastille şi Garnier din Paris.

Din 1 iunie 1993 Radio Metronom emite în bandă vestică, pe actuala frecvență de 89 MHz, în baza licenței CNA (CNA tocmai se înființase!) R069.

La sfârșitul lui 1999 studioului improvizat de pe str. Știrbei Vodă, 54 îi ia locul  unul nou, în clădirea modernă din centrul orașului de pe Carol I, nr. I. După ce CD-urile luaseră treptat locul casetelor a venit și rândul computerelor și soluțiilor de automatizare. Puțin știu că software-ul cu  care lucrează acum mai mult de 50% dintre radiourile din România a fost testat întâi prin 1996 la Radio Metronom.

Postul promovează valorile din zonă, în special rock și folk, dar și evenimente care le sunt dedicate.

Dacă ajungeți prin Râmnicu Vâlcea sau prin împrejurimi nu ezitați să vă acordați radioul pe 89 MHz!  Dar până ajungeți, cel mai simplu este să ascultați Radio Metronom  online, la www.metronom.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE