inforadiotv.ro devine radio-tv.ro

Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

RadioRadio - Evenimentez Prim plan

Gala Premiilor Radio România Cultural 2018, cu Concert Byron la final

Radio România Cultural va premia luni, 19 martie, pe scena Teatrului Odeon, cele mai importante reuşite ale culturii din anul 2017.

Update 20 martie: au fost evidențiați mai jos câștigătorii fiecărei secțiuni.
Înregistrarea evenimentului va fi difuzată de TVR 3, coproducătorul galei, sâmbătă, 24 martie, de la ora 12:00

Juriul de specialitate a făcut cunoscute nominalizările la cele opt categorii de premii care vor fi acordate în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Nominalizările la categoria Literatură sunt: Bogdan-Alexandru Stănescu pentru romanul „Copilăria lui Kaspar Hauser“, apărut la Editura Polirom, Dan Coman pentru volumul de poezie „Insectarul Coman“, apărut la Editura Charmides, Florin Chirculescu pentru cartea „Greva păcătoşilor“, apărută la Editura Nemira şi Ioana Nicolaie pentru volumul „Pelinul negru“, apărut la Editura Humanitas.

Pentru categoria Teatru au fost nominalizaţi oameni care au schimbat lumea teatrală din România, în ultimii zece ani, performanţele lor atrăgând atenţia mai mult în 2017: Miki Branişte pentru tenacitatea susţinerii creaţiei tinerilor artişti independenţi din România prin proiectele Asociaţiei Colectiv A şi cele zece ediţii ale Festivalului Temps d’Images de la Cluj, Lucian Vărşăndan pentru excelenţa managementului vizionar şi coerenţa strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timişoara şi Bogdan Sărătean  pentru consecvenţa dezvoltării Festivalului „25 de ore de teatru non-stop” şi a proiectelor BIS Teatru de la Sibiu.

Producţiile nominalizate la categoria Film sunt: Radu Jude pentru „Ţara moartă”, Daniel Sandu pentru producţia „Un pas în urma serafimilor şi Iulia Rugină pentru „Breaking News”.

Nominalizările categoriei Arte vizuale sunt: Marian Zidaru pentru expoziţia „ePOCALIPS@”, deschisă la Muzeul de Artă din Craiova şi în alte două spaţii din oraş în octombrie 2017, Gheorghe Rasovszky pentru expoziţia retrospectivă „aNORMAL”, deschisă la MNAC în noiembrie 2017 şi Irina Botea Bucan pentru expoziţia „Totul a început cu o ezitare a portarului”, deschisă la MNAC în ianuarie 2017.

O altă categorie pentru care s-au făcut nominalizări este Ştiinţă, iar propunerile sunt: Echipa revistei Ştiinţă & Tehnică pentru „Marea expediţie americană”, cea mai importantă expediţie din istoria de peste 70 de ani a revistei Ştiinţă & Tehnică, Doru Mugur Paul, profesor asistent la Universitatea Hofstra din Long Island, doctor în medicină în cadrul Centrului de cancer Monter – Monter Cancer Center – din Long Island, pentru a fi organizat, la Bucureşti, primul Simpozion Translaţional de Oncologie Personalizată pentru combaterea cancerului din România, „STOP cancer” şi Marius Robu, doctor în paleontologie la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Bucureşti, pentru prima scanare din lume a bioglifelor de urs de peşteră.

La categoria Educaţie nominalizările sunt: UNICEF pentru Expoziţia multimedia (Vei intelege doar) „Din interior”, organizată în contextul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, Alina Dumitraşcu pentru volumul „Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!”, apărută la Editura Curtea Veche şi Asociaţia Astronomică PLUTO pentru „Muzeul Iluziilor”, un muzeu naţional itinerant creat între magie, ştiinţă şi educaţie.

La categoria Muzică au fost făcute următoarele nominalizări: soprana Adela Zaharia pentru vocea excepţională şi pentru reuşitele ei, la nici 30 de ani, pianista Dana Ciocârlie pentru lansarea integralei pieselor pentru pian solo, de Robert Schumann şi compozitorul şi poetul Adrian Berinde pentru albumul ARCAN împreună cu volumul de poezii „Dumnezeu râde singur”.

O categorie nou introdusă anul acesta este Implicare civică. Aici nominalizările sunt: Melania Medealeanu şi Vlad Voiculescu pentru MAGICHome, o casă pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer, Clubul de Educaţie Alternativă din Ferentari pentru efortul de a redefini oraşul dincolo de tensiunile dintre centru şi periferie şi Caravana Medicilor pentru campaniile medicale şi educative desfăşurate în comunităţi izolate.

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez, Universitatea Babeş-Bolyai şi Filarmonica George Enescu primesc cele trei distincţii speciale.

Premiul Radio România 90 îi va fi acordat actriţei Tamara Buciuceanu-Botez, figură reprezentativă a Teatrului Naţional Radiofonic, o voce de patrimoniu a tezaurului cultural al Radio România, o actriţă ale cărei valenţe depăşesc graniţele comediei care a consacrat-o. Tamara Buciuceanu-Botez, cu un an mai mică decât Radio România, a definit excelenţa în teatru, radio, televiziune şi cinematografie, prin roluri rămase pentru multa vreme în memoria colectivă a naţiunii noastre.

Premiul Centenar va fi oferit Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ superior din Transilvania, pentru modalitatea exemplară în care îşi îndeplineşte misiunea didactică şi de cercetare într-un orizont multicultural şi multilingvistic, continuând tradiţiile unei şcoli ardelene de elită, un „model de universitate romanească”, aşa cum îşi dorea încă din 1919 Sextil Puşcariu, rector al universităţii.

Premiul Excelenţa în cultură îi revine Filarmonicii George Enescu, simbol al culturii româneşti. Fondată în urmă cu un secol şi jumătate, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. De un secol şi jumătate Filarmonica George Enescu este scena cea mai râvnită şi vârful de lance al artei muzicale din România.

La ediţia din acest an va concerta câştigătoarea de anul trecut la categoria muzică, o trupă intens difuzată în programele Radio România Cultural – Byron. După decernarea premiilor, publicul este invitat să asculte hit-urile trupei Byron, într-un concert special pregătit pentru eveniment.

La finalul evenimentului, oaspeţii vor avea ocazia să afle poveştile care se ţes în jurul vinului, ca parte dintr-o ceremonie pe care o promitem efervescentă şi singulară în spaţiul cultural bucureştean.

„Gustul nu este rezervat lumii aristocraţilor. Este ştiinţa care a făcut posibilă salvarea speciei umane şi se perpetuează de mii de ani, făcând posibilă evoluţia. Cultura şi vinul merg mână în mână. A şti să citeşti, să asculţi, să priveşti, să guşti vinul este o artă. Ne-am alăturat cu mare drag acestui eveniment de elită”, a spus Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România. La fel cum o cupă de vin bine construit aduce zâmbet, relaxare, convivialitate, cultura ne dă speranţă!

A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct, onair şi online, de Radio România Cultural. Înregistrarea show-ului va fi difuzată de coproducătorul galei, TVR (sâmbătă, 24 martie, de la ora 12:00).

Mai multe despre Gală Istoria Galelor.

Sursă informații și imagini: romaniacultural.ro [foto: Alexandru Dolea]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE