inforadiotv.ro devine radio-tv.ro

Informații esențiale despre radiourile și televiziunile din România – la www.radio-tv.ro

RadioRadio - recepțiez Prim planz4

Romania Internațional și-a îmbunătățit transmisiunile DRM pe unde scurte

Radio România Internaţional (RRI) și Radiocom și-au îmbunătățit și optimizat semnificativ modul de transmitere a semnalului de radio digital (în sistem Digital Radio Mondiale – DRM) de la staţia de la Țigănești (lângă București).

Acest lucru a fost realizat prin modernizarea configurației sistemului de emisie DRM ContentServer head-end cu ajutorul Fraunhofer IIS, membru al Consorţiului DRM, și al STARWAVES, transmite într-un comunicat Radio România.

Îmbunătățirile tehnice includ implementarea ultimului standard de codec audio xHE-AAC și adăugarea în timp real a știrilor Radio România Internațional, în mai multe limbi, prin funcția de text avansată Journaline a DRM, care permite afișarea în mod text pe display-ul radioreceptoarelor de genul celui din imagine.

Acest upgrade permite Radio România Internaţional și Radiocom să îmbunătățească calitatea recepţiei DRM la ascultători, asigurând o calitate audio apropiată de FM, dar și premisele unui consum mai redus de energie electrică, o ofertă interactivă de conținut editorial, precum și prezența și acoperirea emisiunilor internaționale în unde scurte, care ajung în numeroase zone din lume.

Există în lume trei norme digitale de emisie pentru radiodifuziune terestră. În S.U.A. sunt  mii de posturi HD Radio, care emit pe unde medii și FM, în paralel cu posturile analogice (unele programe fiind disponibile doar în variantă digitală). Europa de vest a promovat inițial DAB , iar în ultimii an mai noul DAB+. Sunt deja țări nordice care renunță treptat (sau chiar au renunțat  – cazul Norvegiei) în mare parte la emisia analogică FM.

DRM- Digital Radio Mondiale permite transmisii digitale în toate benzile: lungi, medii, scurte (DRM30)  și ultrascurte (DRM+). Radio România Internațional își transmite programele pe unde scurte  atât analogic, cât și digital, în DRM, în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană.

Avantajele unei transmisiuni DRM sunt certe. Calitatea sunetului este mult mai bună, folosind codecul audio xHE-AAC. Pe unde scurte dispare fadingul, adică acele variații de volum și calitate atât de supărătoare, iar pe unde medii se poate transmite chiar stereo. Este posibilă transmisia pe aceeași frecvență a mai multor  programe, acoperire mult  mai mare la aceeași putere de emisie,  lipsa interferențelor între posturi. Utilizatorul nu mai trebuie să țină minte frecvența , ci alege numele postului din lista celor disponibile. Ghidul de programe (EPG) îi permite atât vizualizarea grilei de programe, cât și programarea înregistrării celor preferate, pentru  că receptoarele mai noi permit înregistrarea pe un card SD, dar și redarea muzicii (și chiar a unor imagini) de pe acest tip de suport. Receptorul portabil are baterii Li-Ion care îi asigură o autonomie de 6-10 ore. Serviciile Scrolling Text și Journaline Data permit vizualizarea unor date despre programele sau piesa muzicală transmisă, dar și accesul la servicii de știri, informații meteo, etc. furnizate de posturile de radio.  Serviciul Emergency Warning permite pornirea automată a receptorului în cazul iminenței unui dezastru (taifun, cutremur, etc.) și transmiterea unor mesaje de urgență (audio și chiar text).

Radio România Internaţional emite programe în standardul de radio digital DRM, care permite o experienţă superioară de ascultare, în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană.

Surse informații: Radio România (comunicat, site-uri), DRM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE