TvTv - Evenimente

James Blunt, Amy Macdonald și Edvin Marton, în recital la ediția aniversară ”Cerbul de aur”

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat acum 50 de ani şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzicã organizat în România.
De-a lungul anilor, acest prestigios festival a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow şi mulţi alţii.

La acestă ediție aniversară vor urca pe scenă două nume deseori prezente în  clasamentele ultimilor ani: James Blunt și Amy Macdonald, ceea ce înseamnă că vom avea șansa să ascultăm la Brașov hituri ca „You’re Beautiful”, ”Goodbye My Lover”sau „This Is The Life”! Li se alătură în recitaluri  artişti clasați pe primele locuri la Eurovision: câştigătoarea marelui trofeu în 1964- Gigliola Cinquetti  şi Eleni Foureira (Cipru), ocupanta locului secund în 2018, dar și celebrul violonist şi compozitor Edvin Marton, apreciat pentru stilul său unic de a îmbina muzica clasică cu pop-rock-ul.

În competiţia pentru Marele Trofeu (în valoare de 25 de mii de euro) și a altor 8 premii vor intra 18 concurenţi din 15 țări, aleși din cei peste 110 candidaţii înscrişi în selecţie. România este reprezentată de Ovidiu Anton  câștigător al Eurovision România cu  ”Moment of Silence” în 2016 (nu a mers însă mai departe în condițiile descalificării României), tânăra Dora Gaitanovici (18ani!) și Raluca Blejuscă (ex Angels). Fiecare dintre cei 18 concurenți vor cânta una dintre piesele obligatorii în limba română, o probă la care publicul autohton a fost mereu foarte atent 🙂

Prima seară, cea de miercuri  29 august,este o sărbătoare a laureaţilor Festivalului, de la Luminiţa Dobrescu, primul artist român care a câştigat Marele Trofeu, la Paula Seling, Monica Anghel, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiş, Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu sau Răzvan Krivach. Publicul din Piaţa Sfatului şi telespectatorii TVR se vor reîntâlni cu piesele rămase în memoria Festivalului, organizatorii pregătind un potpuriu cu melodiile care le-au adus artiștilor premii la Festival, inclusiv „Say something”, „Dau viaţa mea pentru o iubire”, „Cerul”, „Of, inimioară”, „Spune-mi”, „Inimă, nu fi de piatră”, „Je t’aime”, „Noapte caldă”.
Tot în prima seară o vom revedea în recital pe artista italiană Gigliola Cinquetti, câştigătoare marelui Trofeu Eurovision 1964 şi invitată la a doua ediție a Cerbului de Aur, în anul 1969. Vor mai susţine recitaluri Andra, laureată a ediţiei din 2005, dar şi interpretul de fado Paulo Braganza, care va aduce parfumul ritmurilor lusitane pe scena Cerbului. Artistul portughez ne va oferi un moment inedit de neuitat prin interpretarea unor piese din repertoriul Mariei Tănase în registrul unic al muzicii fado. Reprezentanții României la cea mai recentă ediție Eurovision, trupa The Humans, vor cânta, în premieră, două piese proaspăt înregistrate în studio, dar și câteva melodii care au rămas în memoria edițiilor anterioare ale Cerbului de Aur.

Concurenții vor evolua în următoarele două zile, joi și vineri, în ordinea (actualizare 26 august):
1 Kelly Joyce (Franţa)
2 Antonia Gigovska (Macedonia)
3 Karl William Lund (Marea Britanie)
4 Amaliya Margaryan (Armenia)
5 Ovidiu Anton (România)
6 Tiziana Camelin (Italia)
7 John Karayiannis (Cipru)
8 Inis Neziri (Albania)
9 Basti (San Marino)
10 Olivier Kaye (Belgia)
11 Omer Netzer (Israel)
12 Lidia Isac (Republica Moldova)
13 Jorge Gonzalez (Spania)
14 Damiano Borgi (Italia)
15 Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)
16 Dora Gaitanovici (România)
17 Dinaya (Kazakhstan)
18 Raluca Blejușcă (România)
În recitaluri joi 30 august vor urca pe scenă,  Amy Macdonald, Loredana si Flavius Teodosiu, iar vineri 31 august James Blunt, Horia Brenciu si Delia.

Sâmbătă 1 septembrie vom afla câștigătorii premiilor, iar în recital în seara Galei îi vedem pe  Nicole Scherzinger (ex Pussycat Dolls), Edvin Marton, Eleni Foureira (ultimele două vedete fac parte și din juriu!).

Festivalul se va încheia duminică 2 septembrie cu show-ul România Centenar, un spectacol ce va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Evenimentul este organizat și va fi transmis în direct (în exclusivitate) de Televiziunea Română, la TVR 1 și TVR HD

Ca preambul la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur 2018, TVR 1 ne spune în acestă lună (a început în 30 iulie) Povestea Cerbului de Aur, de la cea mai recentă ediţie a festivalului internaţional de muzică, cea din 2009 şi până la prima, cea din 1968. De luni până joi, la ora 22.00, la TVR 1, de la 23.50. Şi tot zilnic, ascultăm „Vocile Cerbului de Aur”.

(articolul va fi completat)

Surse informații și fotografii: cerbuldeaur.ro, tvr.ro
Foto copertă: adevărul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE