4RadioRadio - recepție

Radioul digital, mai accesibil: adaptor care promite recepția DRM/DAB cu orice radio cu USB

La IBC, cel mai important eveniment de media, entertainment și tehnolgie din lume, chinezii  de la Gospell Digital Technology Co. Ltd.  au prezentat adaptorul radio digital GR-227 care permite recepția DRM/DRM+/DAB/DAB+ pe radiouri AM/FM (auto sau staționare) cu redare a fișierelor audio de pe USB. Cum majoritatea radiourilor auto au un astfel de port, producătorul lasă să se înțeleagă că dispozitivul, utilizând o tehnologie patentată de firmă, se comportă ca orice stick USB și va putea fi montat pe aproape toate autoturismele vândute în ultimii ani, dar și pe multe dintre radiourile staționare care pot reda mp3 de pe stickuri USB.

Bazat pe tehnologia SDR (software-defined radio) și utilizând codecul audio xHE-AAC, adaptorul GR-227 este compatibil cu ambele moduri ale standardului DRM-Digital Radio Mondiale, dar și cu standardele radio digitale DAB / DAB +. De altfel, acesta a fost prezentat  în cadrul unui eveniment de la standul Digital Radio Mondiale de la IBC, vineri 15 septembrie.

Dispozitivul măsoară 80mm x 60mm x 11mm și este livrat cu o antenă activă triple band. Funcționează de asemenea cu radiouri auto cu Android, folosind aplicația Gospell Smart Tune. Permite astfel utilizatorilor să redea audio programele transmise digital sau să vizualizeze serviciile de date furnizate de acestea.

“Prin utilizarea SDR, putem acum combina mai multe standardele de radiodifuziune  pentru a oferi flexibilitate și avantaje de cost, împreună cu o instalare ușoară, fără a cumpăra un radioreceptor nou ca în soluțiile tradiționale”, a declarat Haochun Liu, director DRM la Gospell.

Adaptorul permite recepția DRM în banda AM (522 kHz -27MHz) și e pregătit pentru DRM+ , dar și recepția DAB/DAB+ în banda III (168-240 MHz).

Ne rămâne să verificăm dacă regăsim modelul de autoturism  sau radioreceptor pe care îl avem pe lista celor compatibile și , dacă va fi un cost nu foarte mare, să ne grăbim să comandăm noul produs imediat ce vom putea recepționa digital unul dintre posturile preferate.

Surse informații: DRM, Radio World  Foto: Radio World, Gospell Digital Radio – facebook

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d