Recomandări TvTv

[VIDEO] La TVR, programe in memoriam Stela Popescu

 

 

Vineri 24 noiembrie, la TVR 2  „Gala Umorului” ne reaminteşte,  de la ora 20.00, cele mai amuzante secvenţe de arhivă.
TVR 1 și-a modificat programul și prezintă în premieră documentarul „Popeasca”,  de la ora  21.35.

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 11.00 (şi duminică de la ora 24.00) TVR 1 difuzează o emisiune-portret „Stela de cinci stele”.
De la ora 17.55, la TVR 3, putem vedea spectacolul “Sfântul Mitică Blajinul”, de Aurel Baranga. În distribuţie: Stela Popescu, Amza Pellea, Dem Rădulescu şi Tamara Buciuceanu.
De la ora 22.00, revedem o ediţie a emisiunii Profesioniştii” a cărei invitată a fost Stela Popescu – „o veritabilă profesionistă a optimismului şi a umorului!”, după cum o prezenta chiar realizatoarea Eugenia Vodă în ianuarie 2014, la difuzarea în premieră a interviului.

Duminică, în ”Ediţie specială” vor  fi difuzate la TVR1 de la orele 10.00 si 11.30 Funeraliile actriţei Stela Popescu. La ora 10.30  ”Intalnirile TVR Moldova”  vor fi in memoriam StelaPopescu. De la 13.30 la TVR 1 (și de la 19.00 la TVR 3), putem viziona la Cult@rt  un (ultim) interviu cu Stela Popescu.

De la ora 15.00, telespectatorii TVR 2 o vor revedea pe actriţă într-o ediţie „Duelul Pianelor”. 

TVR Internaţional difuzează ediţii In Memoriam Stela Popescu – sâmbătă, de la ora 15.00 şi duminică, de la ora 15.30.

Documentarul „Popeasca” propune o variantă de poveste a vieţii Stelei, creată prin montajul a trei tipuri de materiale: înregistrări din arhiva Televiziunii Române, cu scheciuri şi interviuri cu şi despre Stela, pornind din 1958 până în prezent; imagini audio-video din arhiva personală a actriţei şi filmări actuale cu Stela în diferite momente şi ipostaze din prezent.

„Oricum numai să nu mă faci “Mare Doamnă”… Spune şi tu că sunt o veche prietenă” –  o ruga Stela Popescu pe realizatoarea documentarului, nepoata sa, la filmări.

Filmul spune povestea unui om pe care avem impresia că îl cunoaştem cu toţii, dar fiecare moment adaugă o altă latură a ei: una tristă, alta veselă, una intimă, alta ruşinoasă, una comică, alta plină de farmec. Documentarul porneşte de la ipostaza Stela – artista poporului şi ajunge în final să ne dezvăluie omul.

Cunoaştem şi recunoaştem o Stela care iubeşte viaţa, iar viaţa pare că i-a dăruit şi ea toată dragostea. În 80 de ani, aparatul de filmat a prins vrute şi nevrute din povestea lor. Documentarul „Popeasca” reface puzzle-ul acestei idile cu imagini căutate, găsite, filmate şi ordonate în spiritul dragostei lor – al inocenţei, sincerităţii şi pasiunii faţă de viaţă, cu surprize, supărări, jocuri şi tragedii. „Popeasca” e un colaj de momente care spun povestea omului şi actriţei Stela Popescu. Ea începe, în documentar, ca actriţă, şi devine, pe rând, fiica unui deportat, eleva cheală, studenta despletită, tânăra şovăielnică, element promiţător, educatoare de copii, parteneră de scenă, soţie adulteră, soţie iubitoare, actriţă dramatică, mamă, divă, bunică, văduvă, chip de farmacie.

Documentarul foloseşte mijloace de construcţie ale ficţiunii şi imagini de arhivă pentru a concepe un potret al vieţii protagonistei prin prisma a zeci de momente filmate de-a lungul vremii. Din punct de vedere vizual, materialele folosite sunt extrem de diferite, de la pelicula alb-negru la casete VHS şi filmări HD. Fiecare dintre ele spun câte ceva despre epoca din care provin, despre oamenii din spatele aparatelor şi finalitatea materialelor.

Scopul principal al acestui proiect a fost de a pune într-un cadru independent, creativ şi proaspăt fenomenul Popeasca, fenomenul unui brand care funcţionează la putere maximă în anul 2017, aşa cum funcţiona şi acum 50 de ani. Filmul este o coproducţie TVR – prin Casa de Producţie TVR şi Dropia Film, director Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu; producător Gabi Suciu.

Stela Popescu s-a născut într-o familie de învățători, în Basarabia, în 1935. În 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar în 1944 mama se refugiază, împreună cu fiica, în România.

În 1953, devine studentă la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki”, la care renunță și intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, unde joacă în sute de spectacole.

Din 1963 până în 1969 joacă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie. Cu Mihai Maximilian s-a căsătorit în 1969, după divorțul de Dan Puican.

Totodată, joacă în celebra serie de spectacole “Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie,  vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă, la Grădina Boema.

La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, unde a urcat pe scenă până la sfârșitul vieții.

Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum “Omul care a văzut moartea”, “Mama Boema”, “Boema, slăbiciunea mea” etc.

A jucat 18 ani în “Preșul”, 12 ani în “Pețitoarea” și 10 ani în “Plicul”.  A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

Între anii 1971 și 1979 face cuplu, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate.

Stela Popescu şi-a început colaborarea cu Radioteleviziunea Română în anul 1963. TVR i-a rămas întotdeauna aproape. Mărturie stau înregistrările unice din arhivă – momente umoristice, programe de Revelion, varietăţi etc.  Stela Popescu a prezentat prima ediţie a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur

În 1958, debutează pe marele ecran cu “Alo? Ați greșit numărul”. A jucat în peste 25 de filme – “Nea Mărin miliardar , “Astă seară dansăm în familie” sau “În fiecare zi mi-e dor de tine”.

Actriţa Stela Popescu, în vârstă de 81 de ani, s-a stins din viaţă  joi 23 noiembrie 2017.

Mai multe secvenţe memorabile pot fi găsite pe canalul de Youtube al TVR.

Sursa: tvr.ro

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d