4Prim planTvTv - recepție

Sunetul Dolby Digital nu este deocamdată o prioritate pentru televiziuni

Este surprinzător dezinteresul posturilor românești, dar și al unora dintre operatori, pentru sunet Dolby Digital, atâta timp cât majoritatea filmelor și multe dintre documentarele ultimilor ani au o coloană sonoră 5.1. Asta înseamnă că sunetul nu este înregistrat doar pe 2 canale (stereo), ci pe 5 canale de bază + un canal pentru sunetele joase, permițând o refacere a atmosferei sonore din locul înregistrării imaginilor, implicit a direcției din care vin sunetele. Modalitatea tehnică de transmitere a sunetului 5.1 care s-a impus pentru transmisiunile Tv este codarea/decodarea Dolby Digital . Pentru cei mia pretențioși la discurile Blue Ray se folosesc pe lângă aceasta și codarea DTS sau mai noul Dolby Atmos, care permite nu doar localizarea sunetului pe orizontală (stânga, centru, dreapta, stânga spate, dreapta-spate, ca la 5.1) ci și pe orizontală (sunete venite mai de sus decât nivelul ascultării).

România nu se grăbește

Până acum câțiva ani multe posturi românești emiteau cu sunet mono (unele cu imagine 4:3 SD!), așa cum poate își vor reaminti unii.  Din fericire în ultimii ani aproape toate au generalizat transmisia stereo. Dar să nu uităm că suntem totuși în 2020 și în țările din vest interesul acordat sunetului, nu doar creșterii definiției imaginii, e mult mai mare, de aceea ne așteptăm ca și posturile și operatorii de la noi să îmbunătățească atât calitatea imaginii, cât și a sunetului.

Este telespectatorul pregătit?

Experiența vizionării unui film sau documentar care are o astfel de coloană sonoră 5.1 nu este completă fără o astfel de transmisie, dar cere, evident, și un sistem audio corespunzător din partea telespectatorului . Dacă tot investiți într-un televizor performant și vă abonați la programe VOD (HBO, Netflix, Prime Video), e chiar păcat să neglijați sunetul! Chiar și o instalație 5.1 modestă (un procesor Dolby și un set de boxe PC ar fi probabil minimul) va schimba radical timpul petrecut în fața televizorului.

Există conținut 5.1, nu și interes suficient. Ce posturi au trecut la sunet Dolby

TVR 1 și TVR 2 sunt de ceva vreme HD, dar nu au sunet Dolby, precum ”suratele” HD din Ungaria sau Polonia. Pro Tv este deocamdată singurul canal generalist care vă oferă sunet Dolby Digital la anumiți operatori și vă puteți astfel bucura de sunet 5.1 (așa cum au majoritatea filmelor noi). Filmbox Extra și HBO (1,2,3) sunt canalele de filme care au o astfel de transmisie. Dacă vorbim de canalele de documentare, au sunet Dolby Digital toate canalele HD Discovery, chiar și BBC Earth e transmis la bază cu sunet Dolby Digital, în condițiile în care unele documentare au sunet 5.1. Ne-am bucura să revină  la transmisia de sunet Dolby și National Geographic HD, așa cum se transmitea acum câțiva ani și cum se întâmplă și acum pentru alte țări.  Bine ar fi să se gândească la sunet Dolby și cei de la Digi, pentru propriile canal  de filme, dar și pentru cele de documentare. Chiar și pentru transmisiunile SD , mai ales în lipsa celor HD, se poate transmite sunet 5.1 (Digi Tv a transmis prin satelit HBO SD  5.1  mulți ani!) .

Video On Demand prin internet

Netflix și Prime Video au avut din start în România sunet 5.1 (oferă, de altfel,  și filme 4K). Așteptăm să existe și pe HBO Go, e mai mult decât frustrant să poți auzi perfect filmul transmis în direct, dar să nu poți … de pe  platforma online, atunci când ai timp! 

Transmisia prin cablu, IPTV și satelit

Prin cablu și mai ales IPTV sunt transmise totuși destul de multe canale Dolby Digital.

Dar câte  programe sunt transmise în Dolby Digital prin satelit, unde costurile cresc clar odată cu adăugarea unor facilități, indiferent cât sunt ele folosite de telespectatori ? Vă puteți face o idee rapidă aici. O parte (cele scrise pe fond alb)  sunt transmise necodat, așa  că dacă un receptor și o antenă vă schimbă universul audiovizual de acasă.

Există totuși deja mult conținut 5.1, dar nu și interes suficient pentru telespectatori, ar fi concluzia finală.

Investiți într-o instalație de sunet 5.1 pentru a vă putea dori nu doar vizionare, ci și … audiție plăcută!

[articolul va fi updatat]

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d