Programe TvRecomandări TvTvz Prim plan

Secretele mâncării … descifrate la BBC Earth

Michael Mosley și James Wong dezvăluie în trei episoade  delicioasa știință a mâncării. O celebrare a fizicii, chimiei și biologiei ascunse în fiecare mușcătură. Cei doi călătoresc prin lume și investighează în cel mai de prestigiu laborator alimentar din Marea Britanie mesele noastre preferate, purtându-ne în interiorul alimentelor, până la nivelul molecular.

În primul episod, “Noi suntem ceea ce mâncăm“, Michael și James explorează modul în care produsele chimice din mâncarea noastră ne alimentează și ne construiesc corpurile. Lumea este plină de bucătării diverse și mii de mâncăruri diferite. Cu toate acestea, atunci când acestea sunt reduse la esența lor, există de fapt doar o mână de ingrediente de care corpurile noastre au absolut nevoie de la alimente pentru a supraviețui.
Michael începe cu prima masă de care ne-am bucurat majoritatea dintre noi – laptele matern.
Difuzare: 27 decembrie, h. 23:40, 3 ianuarie, h. 13:50, 4 ianuarie, h. 09:35

În cel de-al doilea episod, “O chestiune de gust“, Michael și James explorează modul în care fuziunea dintre chimie și biologie este rădăcina tuturor senzațiilor, gusturilor și aromelor de care ne bucurăm în mâncarea noastră. Michael începe prin analiza unei mese thailandeze. Efectul său asupra limbii poate fi redus la doar cinci gusturi: dulce, acru, sărat, amar și mai puțin cunoscutul umami. James vizitează Anzii pentru a descoperi cum un cartof ajută locuitorii să supraviețuiască altitudinii.
Difuzare: 28 decembrie, h. 22:50, 3 ianuarie, h. 14:40, 4 ianuarie, h. 10:25

În ultimul episod, Michael și James explorează efectul “Alimente în creier“. Creierul este unul dintre cele mai ”înfometate” organe din organism în ceea ce privește energia de care are nevoie pentru a funcționa. Michael Mosley și James Wong explorează efectul pe care alimentele îl au asupra creierului.
Difuzare: 28 decembrie, h. 23:40, 3 ianuarie, h. 15:30, 4 ianuarie, h. 11:20

Aflați mai multe pe tema alimentației sănătoase  la OpenLearn (in english):
Joc: identificați alimente după fotografii făcute la microscop
În spatele filmărilor pentru documentar
Foto galerie

 

Sursa informații și foto: BBC

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE